Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.
Winnica Kraków
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.