Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak schematycznych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film