Krajowa kuchnia jest nadzwyczaj zróżnicowana. Jest to jak najbardziej korzystne określenie, ponieważ wolno się w niej doszukać wielu typów poszczególnych dań i posiłków. To właśnie dzięki temu zawsze można wybrać coś innego i różniącego się choćby zwyczajnymi dodatkami od dań bazowych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana także na całym świecie. Wybitnie wielu krytyków sławi sobie jej potrawy. Co poniektóre z nich są specyficzne właśnie dla kraju. Do takich potraw, z których przede wszystkim słynie ojczyzna wolno zakwalifikować kotleta schabowego oraz pierogi przeróżnego typu. Ludzie z innych państw, którzy zwiedzają Polskę nadzwyczaj w szeregu przypadków chcą spróbować tych znanych w świecie specjałów, pragną niemniej jednak akompaniować przy ich przygotowywaniu. www.kogel-mogel.pl Również zagraniczni kucharze po fachu czasem pragną zajmować się gotowaniem tylko i wyłącznie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się wiernie odtworzyć ten reprezentatywny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Wcale nie świadczy to jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Wielokrotnie najzwyczajniej w świecie bywa tak, że aby zdołać prawidłowo gotować polskie dania należy urodzić się Polakiem, lub ewentualnie długo przebywać w tym państwie, bo nie wszystkich rzeczy wolno kupić oraz wyuczyć się z lektury. W kuchni lokalnej jest dużo charakterystycznych potraw. Bardzo w wielu przypadkach są one popularne na całym świecie. Kluczowymi takimi daniami, jakie są uniwersalnie kultowe jako wyroby Polaków są pierogi oraz schabowy. Niemniej jednak niewłaściwy zapominać o innych rodzajach potraw, jakimi są przykładowo zupy. Również są one kultowe, lecz niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych dań.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni